Folk kan nøle med at melde sig som mentor, fordi de er i tvivl om, hvor meget tid, det tager. Og det er faktisk heller ikke altid let at svare på, så den første samtale mellem mentor og mentee er absolut den vigtigste. Her skal I fastlægge, hvor ofte I vil mødes, og hvad formålet med jeres mentorrelation skal være. Nogle virksomhedsprojekter kører med faste halv- eller helårscyklusser, men jeg synes ofte, at jeg hører om, at parret selv finder ud af, hvor længe forholdet kan bære. Får man fastsat et klart mål, er det jo kun et spørgsmål om, hvornår mentee får kapacitet eller mulighed for at opfylde sit mål.

Er du mere nysgerrig på mentorrollen, har min kollega, proceskonsulent Lars Holmboe, netop udgivet en bog om mentoring, hvorfra nedenstående citat stammer:

Hvor længe skal man have en mentor? Man mødes jævnligt med sin mentor. I starten ofte, senere efter behov. Det kommer an på, om der er tale om et kort eller langt mentor-forløb. Et mentor-forløb varer fra fem uger til tre år. Det er forskelligt, hvor meget der skal til for at skabe de forandringer, man gerne vil have. Ting tager tid. Forandringen sker, når de nye muligheder kommer inden for rækkevidde, og når hovedpersonen er parat og selv vil have det. Forandringen sker, fordi hovedpersonen overvinder barrierer og modstand. Og det sker lidt ad gangen, et skridt ad gangen, nogle gange går man billedlig talt med mentor i hånden. Mentor er med i forandringen, så længe hovedpersonen har brug for det. Sommetider er det nok, at forandringen bare er kommet godt i gang.

Du kan downloade bogen på Lars Holmboes blog eller fra min side under menupunktet ”Værd at dele”. Selvom udgivelsen fokuserer på såkaldt svage grupper, der har brug for mentorer, så er tips og tricks til mentorerne generelle, universelle og absolut brugbare for enhver i mentorrollen.